gasztronómia

Az angol konyha ékkövei

Szép napot mindenkinek!

Arra gondoltam, beszéljünk egy kicsit – vagy inkább sokat – a kajáról. Aki ismer, annak ez nem lehet meglepetés, egyszer el kellett jönnie ennek az időnek. Tehát úgy gondoltam, megosztok Veletek egypár tipikus ételt a magyar és a brit konyhakultúrából, igazi gyöngyszemeket. Aztán majd jöhet a többi nyalánkság is… 😉 Alapos megfontolás után úgy döntöttem, hogy ezeket a bejegyzéseket nem fogom mindkét nyelven megírni, ahogy máskor szoktam, hanem magyar nyelven írok az angol ételekről és angolul pedig a magyar kajákról külön bejegyzésekben – így talán senkinek nem lesz unalmas.

Induljon hát útra kis kalandozásunk a gasztronómia világában, remélem, Ti is élvezni fogjátok! 🙂

Kezdjük talán a nap legfontosabb étkezésével, a reggelivel. Persze vannak, akik rendszeresen kihagyják, de szerintem egy jó nap nem kezdődhet rendes reggeli nélkül. Lássuk hát, mit kínálnak nekünk brit barátaink napindító gyanánt:

  1. Zabkása – Tudom, hogy ez nem igazán egyedi és különlegesen angolos étel, de azért meg kellett említenem. Néhol vízzel készítik (jajj…), máshol pedig tejjel (jéééj!), és különféle adalékokkal ízesítik, például mazsolával, mézzel, aszalt szilvával, friss gyümölccsel. Az én kedvencem tejjel főzve, banánnal felturbózva, cukor nem is kell bele, esetleg egy kis fahéj – nyamm.

    berry-blast-oatmeal--z
    Bármilyen friss gyümölccsel finom
  2. Az Angol Reggeli – Helyben vagyunk, ilyennel bizony otthon nem találkozunk, hacsak nem keressük. Szerény kis közvéleménykutatásom szerint a britek többsége nem ezt eszi minden egyes reggel az otthonában, viszont a reggelivel is szolgáló vendéglátó egységek számára kötelező ilyen-olyan formában. Minden a tojással kezdődik, ami lehet rántotta (nem teljesen ugyanaz, mint az omlett), buggyantott tojás (az ecetes fajta) vagy tükörtojás (mindenki kedvence). A tojás mellé jön a cukros-paradicsomszószos bab, grillezett paradicsom, röszti burgonya, bacon, kis kolbászkák (természetesen nem paprikás). A rösztit olykor felváltja az olajban sült toast-kenyér, ami nagyon népszerű opció az itteniek körében.* Bizonyos helyeken, illetve ünnepek alkalmával gomba és véreshurka szeletek is kerülhetnek a tányérra. Mindezt sokan szeretik meglocsolni egy kis barnamártással, vagy ketchuppal, és az is gyakori, hogy a reggeli bizonyos elemeit egy szelet pirítósra halmozzák. Ez aztán a kiadós reggeli lakoma!Full-english-Breakfast-630x300*Megkóstoltam, és tényleg annyira undi, mint ahogy hangzik: a szelet kenyeret bedobják a frituba vagy az olajos serpenyőbe, és lám, kész is az ínycsiklandó, eredeti angolos reggeli étek, amiért a legtöbben odáig vannak és vissza!
  3. Ham & eggs, vagyis sonka és tojás – Ahogy a zabkása, a [hemendeksz] sem volt ismeretlen számomra, apa néha elkészíti otthon is. Ennek megfelelően a következő kép élt ezidáig a fejemben: a sonka serpenyőben, ráütve egy tojás, a kettő együtt sül meg… Node! Meg kellett lepődnöm, amikor itt először találkoztam ezzel a fogással, mert tulajdonképpen tényleg olyan egyszerű, ahogyan a neve is szól: egy nagy szelet főtt sonka és mellé valamilyen tojás (a feljebb olvasható repertoárból).

    002-2
    Ham & eggs – egy kicsit másképp 🙂
Ami az étkezési szokásokat illeti, Angliában kicsit máshogy mennek a dolgok, mint otthon. Ahogy számomra kiderült, a legtöbben csak bekapnak valamit ebédidőben, legyen az egy szendvics vagy egy saláta, és este, a munkából hazaérve kerül sor egy kiadósabb főétkezésre, ami meleg étel. Ez persze inkább a hétköznapokra érvényes, hétvégén nagyobb jelentősége van az ebédnek errefelé is. Főleg vasárnap, amikor összeül a család is.
  1. Fish & chips, azaz hal és krumpli – Egy igazi “tipikus”. A tőkehal filét sörtésztás bundában megsütik, és rusztikusan feldarabolt, ecetes sültkrumplival kínálják. Természetesen jár hozzá a tartármártás, ami itt egy kicsit gazdagabb a nálunk megszokottnál, van benne például uborka is. Az egész kiegészülhet egy kis zöldborsópürével is.19
  2. Pásztor pite – Szintén nagyon jellegzetes brit egytálétel. A tepsi alján répás-zöldborsós-darálthúsos-paradicsomszószos keverék található, ennek a tetejére kerül a krumplipüré, majd egy kis sajt. Ezt egyben megsütik egy kicsit, míg a sajt megpirul a tetején és voilá, kész a “pite”.tumblr_m18lcnpN1F1r9sxzv
  3. Steak & ale pite – A [sztékenél páj] nálunk az étteremben is gyakori és nagyon közkedvelt fogás. Megtalálható benne minden ami jó: nagy kockákra vágott marhahús hagymás szafttal, amit az ale (egy lágyabb sörfajta) gazdagít. Az i-re a pontot a ropogós pitetészta teszi fel, amiben a sörös husink sül.article-0-1D9B1D1500000578-172_634x695
  4. Wellington bélszín – Aki valaha látott akár egy részt is Gordon Ramsay pokoli konyhájából, az hallott már a Wellingtonról. Persze máshonnan is ismerhetitek, de én itt hallottam róla először. A hangzatos név egyáltalán nem meglepő módon marhahúst takar. A nagy darab húst sűrű gombás krémmel borítják be, és leveles tésztába csomagolják, így sütik meg. Nem rossz, nem rossz.Beef-wellington-recipe
  5. Vasárnapi ebéd – Igazi brit, a legfontosabb nemzeti étel, amely több elemből áll. Kezdetnek vegyük a húst, ami csakis sütőben és egyben sült lehet – leginkább marha, de lehet disznó, illetve pulyka is. Következik a töltelék, ami sosincs a húsba töltve, külön tálalják. A hús és a töltelék mellé kerül a Yorkshire pudding, aminek semmi köze nincsen az általunk ismert pudingokhoz. Semmi másból nem áll, mint tojásból, lisztből és vízből (esetleg víz helyett tejből), és a keveréket muffin formában kell megsütni, így kapjuk az aranybarna pufi tésztákat. Köretként nagy, rusztikus tepsis burgonyát, főtt burgonyát és zöldségeket szoktak adni, gyakori a kelbimbó, sárgarépa, zöldborsó, a mézzel meglocsolt sült petrezselyem gyökér és a pürésített swede [szvíd]. Ez utóbbi egy répfajta, amivel otthon nem találkoztam még. A tányérra kerülhetnek még különféle szószok is: tormamártás, almaszósz, mustár, vörösáfonya szósz. Az egésznek a nyilvánvaló megkoronázása viszont a gravy [grévi] – az a barna színű mártás, amit itt tulajdonképpen mindig mindenre rá lehet tenni. A gravy az én meglátásom szerint tulajdonképpen nem más, mint szaft felturbózva. Alapja a sülő hús kifolyt leve, amit liszttel lehet kicsit sűrűbbé varázsolni, illetve különböző zöldségek (hagyma, répa) hozzáadásával gazdagabbá tenni az ízét. De lehet instant gravy porból is csinálni. 🙂english-sunday-roa_1489496a
Első körben ennyit szólnék tehát az angol konyhaművészet remekeiről. Ha esetleg valaki kedvet kapott valamelyik étel elkészítéséhez, akkor tudjátok, a Google mindig jó barátunk, sok receptet a fentiek közül magyarul is meg lehet találni a neten. Jó főzőcskézést kívánok! 🙂 Aki pedig most levonta a következtetést, hogy a magyar konyha mennyire király (mert az), akkor annak azt ajánlom, hogy egyen egy jót helyettem is, mert nekem már nagyon hiányoznak a hazai ízek.
Nemsokára újra jelentkezem! Puszi! F.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s