sightseeing · városnézés

Bristol

Bristol a hozzánk legközelebb eső városok legnagyobbika. Nem egészen egy óra utazással bent vagyunk a központban, ahol az ember mindenféle dolgot el tud intézni, és mindeféle irányba el tud indulni, ha nézelődésre vágyik. A legfőbb pozitívum pedig, hogy a közelkedés is egyszerűen megoldható, mert van közvetlen buszjárat (éljeeeen!). Kézenfekvő volt, hogy ezt a várost látogassuk meg először.

Immáron már két szabadnapunkat is Bristolban töltöttük, és örömteli élményekkel tértünk haza mindkét alkalommal. Első ízben azért, mert az első itt töltött hetünkön egy csomó dolgot el kellett intézni, vásárolni az itteni élethez. Na ezeket sikerült itt egy fél nap alatt, kb 1 km-es körzeten belül letudni. A második alkalom már inkább említésre, illetve taglalásra méltó.

Csütörtökön mindketten szabadnaposok voltunk, így nem is gondolkoztunk sokat, irány a város! Eredetileg a másik magyar párral – Dáviddal és Viviennel – mentünk volna négyesben, de nekik közbejött valami, tehát csak ketten indultunk útnak Petivel. A buszút során nézelődtem a neten, hogy mit érdemes megnézni a városban.

Ahogy megérkeztünk, először is a kikötőbe sétáltunk le. Az itteniektől is, és a neten is azt a tippet kaptuk, hogy ezt nem érdemes kihagyni a látnivalók közül. A városközpontból ugyan kicsit sokat kellett sétálni, de ha ráér az ember, akkor fél óra séta igazán nem olyan sok… ha szép az idő. Először majd megfagytunk, a kellemes napsütésben fújdogáló szelet a sarkvidéken orkánként süvítő jeges viharnak éreztük. Hogy felmelegedjünk, beugrottunk egy Pret A Manger-be, ahol a szerencsétlen választásomnak hála marcipánízű croissant-t (aki ismer, tudja, hogy ki nem állhatom a marcipánt) majszolhattam és keserű narancsos-fűszeres (undorító ízű) kávét szürcsölhettem a kikötő felé (soha többé nem megyek Pret A Manger-be).

A bevásárlónegyedből kiérve rögtön ott találtuk magunkat a csatorna partján, a Castle Park-ban. Nagyon kellemes helynek tűnt, sok diákot és fiatalt láttunk, akik olvastak, heverésztek, játszottak, kutyát sétáltattak a nagy parkban. Akarok egy kutyát.

Ezután a part mentén haladtunk, majd át a Queen Parkon, ami a térkép alaján egy nagy zöld parknak tűnt, a valóságban viszont kicsi és kavicsos. Azért volt a közepén egy szobor, gondolom, hogy parknak nevezhesse magát.

IMG_0206

Bristol egyik neves látványossága az SS Great Britain hajó, ami a kikötőben áll és állítólag egy nagyon jól összeállított kiállítást lehet rajta megtekinteni. A hajó azzal vált híressé, hogy a Liverpool-tól Melbourne-ig (Ausztrália) tartó tengeri utat a 19. századi viszonyokhoz képest meglehetősen rövid idő – kevesebb mint 60 nap – alatt tette meg. Sajnos a hajóra és a kiállításra nem jutottunk fel – elég borsos ára van a belépőnek –, de ezt igyekszünk majd bepótolni. Az ajándékboltban viszont vettem egy kis csomag üveggolyót, amihez játékleírás is tartozik – ez bizonyára kedvelt játék lehetett a hajón 🙂 Itt egy kép a hajóról, amit nem én csináltam, mert a tömör fa kerítés magasabb volt nálam…

brunel-s-ss-great-britain

Itt pedig egy panorámakép a kikötő-beli látványról (ezt már én készítettem):

IMG_0241

Itt a kikötőben szerencsére észrevettük, hogy van egy kis vízi járgány, ami átvisz minket a túloldalra. Mondhatnám, hogy komp, de egy kicsit túlzásnak érezném erre a max. 15 méterre. Így jócskán lerövidíthettük az utat vissza a központba.

IMG_0216

A túloldalon nem messze felfedeztük a bristoli akváriumot is, ezt majd egy másik alkalommal fogjuk megnézni. Kicsit tovább haladva, egy kis domb tetején pedig megtaláltuk a katedrálist, ahová be is mentünk körülnézni. Engem mindig lenyűgözött, hogy egy épület (legalábbis bizonyos részei) hogyan képes hosszú évszázadokon át fennmaradni – itt is hasonlóképpen éreztem, ugyanis a bristoli katedrális már a 12. század óta létezik. Érdekessége – szerintem –, hogy a II. világháború alatt lebombázták az északi falat, és amikor újjáépítették, az eredeti ablakokat a világháború során tevékenykedő civil szervezeteket ábrázoló üvegablakokkal helyettesítették – a vallási és a világi élet találkozásaként.

Innen aztán visszatértünk a kiindulóponthoz, a városközpontba. Nem maradhatott el a shoppingolás sem, kellett egy puha pléd, mert itt mindig hideg van. A két leggyakoribb mondatom az elmúlt két hétben: 1. Hideg van. 2. Fázom. (nem vicc!)
Vajon mennyi időbe fog telni, mire megszokom ezt a klímát…?

Úgy érzem, sok látnivaló akad még Bristolban, de ez szerintem így van jól. Örülök, hogy nem tudtuk felfedezni a várost fél nap alatt. Remélem, minél előbb visszatérhetünk!

Csók! F.


Bristol is the biggest city nearby. It doesn’t take an hour to get there, and the bus takes you straight to the city centre where you can find basically anything you need. So when we had a day off it was no doubt that we would visit this city.

We have spent there two of our days off already, and we have lovely memories of these visits. First of all it was very satisfying that we could arrange and buy everything we needed on our first week here, there was no need to search for any shops. Our second visit was a bit more interesting, we did some sightseeing like proper tourists.

This Thursday we had a day off so we didn’t hesitate, let’s go to the city! We wanted to go with the other Hungarian couple, David and Vivien but something came up for them so they had to stay. We took the city of Bristol together with Peter.

Right after we got off the bus we decided to take a walk to the harbour. It is quite a long walk but when you have time and weather is nice, I think it’s okay. Actually, it was freezing cold – at least for us – and we had to get something to warm us up. We went to Pret A Manger and thanks for my fantastic choice I could suffer from the taste of marzipan – I had almond croissant – (who knows me knows that I hate marzipan) and bitter orange-spice latte all the way (I’ll never go to Pret A Manger again…).

From the shopping district we got the wonderful Castle Park which is a huge park with a small ruined tower. I really liked this park, we saw lot of young people there hanging around, reading, relaxing, playing in the park or walking dogs. I really want a dog now.

We continued along the riverside and then through Queen Park which seemed big and green to me on the map but was actually small, pebbly and disappointing. At least there is a statue in the middle – I guess so that they can call it a park.

IMG_0206

One of Bristol’s most popular attractions is the SS Great Britain steam ship in the harbour and there supposed to be a great exhibition on board. This ship is famous for having the journey from Liverpool to Melbourne (Australia) under 60 days which proved to be quite a short time for this trip in the 19th century. Unfortunately we were not able to attend the exhibition due to its high price but we are definitely planning to go back. At least, we made it to the gift shop and I bought a little box of marbles with description of some games which I think could be a popular pastime on board back then. Here’s a photo of SS Great Britain which I didn’t take because the wooden fence was much taller than me…

brunel-s-ss-great-britain

And here is panorama picture of the harbour (made by me):

IMG_0241

Here in the harbour we realised that there is a small vehicle – I’d rather not call it ferry for this max distance of 15 metres – which we could take to get to the other side. It really saved us some time.

IMG_0216

Going towards the centre we found the building of the Bristol Aquarium which we would really like to see in the future. Not far from there on the top of a hill stands the Bristol Cathedral. We went inside to see it better and – as usually – I was amazed by the ancient walls. I find it so incredible that some buildings (or some parts) are standing on the same spot for long long centuries. What is interesting in Bristol Cathedral is that the north wall was destroyed by bombing during World War II and when it was replaced they made glass windows commemorating the contribution of the civilian forces to the war effort – that’s how religious and secular world meets.

From here we went back to the city centre, to do some shopping of course. I really needed a soft and fluffy blanket on the bed because I’m cold all the time here. Seriously, my top sentences are: 1. It’s cold. 2. I’m cold… I wonder how long it’s gonna take me to get used to this climate.

I feel that there is a lot more in Bristol that we missed out this time but I’m happy for it. I’m glad we couldn’t explore the whole city in one day. I hope to be back soon!

Kisses! F.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s